Constituirea de camere de reminiscente in cadrul proiectului Porti deschise


Printre tehnicile implicate in reactivarea memoriei prin conturarea si cresterea intensitatii amintirilor pozitive dar si integrarea acestora in prezent se numara constituirea unor camere de reminiscente sau reamintire. In cadrul acestora, spatiul este transformat intr-un mediul terapeuti familiar pentru seniorii institutionalizati care sufera de demente. Acestea au ca rol principal oferirea unui confort sporit si bucurie pe care varstnicii le simteau in trecut, in propriul camin. 



Asociatia Fluens a creat 6 camere de reminiscente in cadrul Complexului de Servicii Medico-Sociale Sf. Luca. Dotarea si mobilarea camerei a fost asigurata prin proiectul "Porti deschise- acces la servicii sociale inovative pentru persoane varstnice institutionalizate", finantat prin SEE Grants, in cadrul Fondului ONG in Romania. Pentru s-a dorit sa se ofere camerelor un aspect cat mai "retro", creand o atmosfera benefica pentru sedintele de terapie pentru stimularea memoriei, pentru decorarea acestora s-au folosit obiecte "ca la bunici": bibelouri, mileuri, perdele, fete de masa, huse pentru scaune. 

De asemenea, o camera de reminiscente a fost deschisa si in cadrul caminului pentru varstnici Sf. Elena. Aici Asociatia Fluens si voluntarii a lucrat impreuna cu seniorii din centrele de stat pentru preveni eventualele deprecieri ale memoriei sau a imbunatati memoria celor care sufera de diverse tipuri de demente.